Ringorm häst 

Ringorm häst 

Ringorm häst 

Vad är egentligen ringorm? Ringorm är en svampinfektion som uppstår i hästens yttre hudlager. Hudsjukdomen orsakas av mögelsvampar som går under namnet dermatofyter. 

Ringorm är en smittsam hudsjukdom, det går att se infektionen hos hästen på de runda och kala fläckarna som uppstår på det område av huden som är infekterad. 

Symptom på ringorm hos häst

Symptomen på ringorm hos en häst kan visa sig på olika sätt beroende på vilket stadium som du upptäcker sjukdomen i. Hur vet man att det är ringorm och vilka är de vanligaste symptomen på sjukdomen?  

  • Ringorm visar sig oftast först genom att huden svullnar, håret reser sig och det bildas krustor på det utsatta området. 
  • Efter att krustorna ramlat av från huden bildas det ovala eller runda hårlösa partier med torra hudflagor eller en fuktig yta på området som är infekterat. 
  • Hästen kan få förtjockad hud. 
  • Det är vanligt att hästen får ringorm på huvudet, halsen eller bål. Det beror på att dessa områden kan ha varit i direktkontakt med en häst som har ringorm och som har fört ringormen vidare. Det kan också bero på att hästen har lånat utrustning från en häst med ringorm. 

Hur behandlar man ringorm hos häst?

Det kan vara svårt att veta hur man behandlar en häst med ringorm på bästa sätt. Vi kan lugna dig genom att berätta att ringorm oftast läker ut av sig själv utan en större behandling, men du ska alltid kontakta en veterinär om du misstänker att din häst har fått ringorm. En veterinär kan skriva ut ett svampdödande medel för att skynda på läkningen och minska den smittorisk som finns när en häst har ringorm.  Veterinären kan även skriva ut en tvättlösning som du använder 1-2 gånger i veckan i samband med att du badar hästen. Efter badet applicerar du lösningen runt de angripna partierna på hästens hud. En häst som har gått igenom en ringorm infektion blir även immuna för resten av livet, så länge det inte kommer en ny typ av ringorm som är en del av en annan stam. 

Även om det inte krävs en större behandling för ringorm hos din häst är det viktigt att sanera och hålla rent när en häst är smittad. Detta är viktigt för både den sjuka hästen och för att förhindra att de andra hästarna i stallet blir smittade. Eftersom att svampsporer överlever länge i den miljö som de befinner sig i är det viktigt att både stallet och all utrustning saneras i samband med att hästen genomgår en behandling mot ringorm. Se därför till att sanera de saker som hästarna använder:

  • Stallinredning
  • Duschspiltor
  • Transporter
  • Sadelkammare
  • Borstar
  • Schabrak
  • Hag- och paddockstaket (Hästar kliar sig gärna mot staketen!) 

Det kan vara bra att göra en ordentlig mekanisk rengöring för att se till att du verkligen får bort all synlig smuts, när du gör detta försvinner även huvuddelen av sporerna som har spridit sig. 

Kan man förhindra ringorm?

En vanlig fråga är huruvida man kan förhindra att ens häst får ringorm, och det finns en del saker som du kan göra för att minska risken för ringorm hos din häst. Det är dock viktigt att poängtera att det inte finns vaccin mot ringorm i Sverige, man kan därför inte vara helt säker på att din häst aldrig drabbas av infektionen. Med det sagt, så finns det såklart vissa säkerhetsåtgärder som du kan göra för att minska risken för din häst.

  • Var försiktigt när du lånar borstar, vojlockar och annan utrustning då ringorm kan spridas via dessa.
  • Se till att nyanlända hästar som kommer till ditt stall står i karantän i tre veckor innan hästen kommer i kontakt med stallets andra hästar. De allra flesta infektionssjukdomar skulle hinna bryta ut under denna period och på så sätt skulle smittspridningen mellan hästarna undvikas. 
  • Om du hanterar en häst med ringorm är det viktigt att du använder handskar samt att du tvättar dina händer noga med tvål och vatten efteråt. När du gör detta förhindrar du att du sprider ringormen vidare i stallet. 

Du ska, som vi gick igenom tidigare, även sanera stallet och stallinredningen för att minska spridningen mellan hästarna. Efter att du gjort den mekaniska rengöringen och allt har torkat kan du använda dig av ett desinfektionsmedel som är verksamt mot svampar och svampsporer. Textilen som finns i stallet ska du tvätta i minst 60 grader för att säkerhetsställa att alla bakterier dör. Vi rekommenderar även att du slänger och ersätter den utrustningen som är svår att rengöra.

Kan ringorm från häst smitta till människor?

Om du har en häst som har drabbats av ringorm måste du även kontrollera om du har smittats av hästen. Det kanske låter märkligt, men det är faktiskt så att en människa kan bli smittad av ringorm från en häst. En häst kan nämligen sprida ringorm både till andra hästar och till människor. En människas ringormssvampar, som kallas för revorm, brukar dock inte kunna spridas vidare till hästar. Men, om du har smittats av hästens ringorm, då kan du sprida den vidare till andra hästar. 

Om du eller din häst har drabbats av ringorm är det viktigt att du hela tiden sköter din handhygien för att inte sprida ringormen vidare till andra. Tvätta händerna noga med tvål och använd handdesinfektionsmedel efter, detta ska du göra både innan och efter du har hanterat din häst. Du ska även täcka dina egna ringormsutslag på händerna med förslagsvis handskar innan du hanterar hästar eller något annat djur. 

Även om ringorm inte är en allvarlig sjukdom för din häst, så går det inte att komma ifrån att den är väldigt besvärlig! Var noga med att sköta hygienen i stallet, tvätta dina händer och dela inte redskap mellan de olika hästarna om du inte är helt säker på att alla hästar är friska. Sist men inte minst, tveka aldrig på att kontakta din veterinär för att rådfråga och diagnostisera din häst rätt så att hästen får rätt behandling. Det är alltid bättre att ringa en gång för mycket än en gång för lite.