Blodmask häst 

Blodmask häst

Blodmask häst 

Alla hästar har i princip mer eller mindre tarmparasiter i kroppen, detta betyder inte att alla parasiter gör hästen sjuk. En mindre mängd tarmparasiter stör med andra ord inte hästens hälsa. Det finns dock vissa tarmparasiter som är patogena och det är dessa som orsakar en större skada hos hästen. 

Lilla blodmasken häst

Den allra vanligaste parasiten som nästan alla hästar har är små blodmaskar, eller cyathostominae, som är den medicinska termen för små blodmaskar. Masken trivs bra i hästens grovtarm och det är även där som den lägger de äggen som sedan kommer ut i höstens träck. Äggen kläcks sedan på marken i hagen, larverna genomgår olika larvstadier innan de blir infektiösa. En häst smittas med små blodmaskar när de betar och får i sig larverna från hagen. Larverna som hästen får i sig kapslar sedan in sig i grovtarmens slemhinna. Där utvecklas sedan larverna till maskar innan de tar sig ut i hästens tarm. 

Larverna är tåliga, när de väl har kommit ner i hagen så kan de överleva de allra kyligaste vintermånaderna.  Det leder till att larverna kan smitta hästarna när snön tinar bort och våren är tillbaka igen. Det är därför extra viktigt att man mockar hagarna regelbundet, gör man det kan man minska mängden larver som finns i hagen. 

Oftast visar inte hästar som har fått den lilla blodmasken några större tecken på att de mår dåligt. Om en häst har väldigt mycket mask kan du dock se följande symptom:

  • Nedsatt allmäntillstånd
  • Kolik
  • Diarré
  • Avmagring 

När en häst avmaskas mot den lilla blodmasken är inte målet att få bort maskarna helt. Målet är att se till att hästen har en så pass låg nivå av den lilla blodmasken så att hästen inte påverkas negativt av den. Maskarna som är kvar i hästen ska även vara känsliga för de avmaskningsmedel som finns på marknaden.  Man gör så för att förhindra att resistenta maskar kan härja fritt i hästens kropp. 

Stora blodmaskar häst

Precis som den lilla blodmasken smittas hästen av att få i sig de larver som ligger i hagen. När hästen får i sig den stora blodmasken tar den dock en annorlunda väg än den lilla blodmasken. När larverna från den stora blodmasken kommer ner i tarmen tar de sig in i de små blodkärlen som sitter i tarmväggen för att sedan vandra uppåt tills de når krösroten. Krösroten är den plats där tarmens blodkärl förgrenas från hästens kroppspulsåder. I krösroten utvecklas sedan larverna till vuxna maskar. När maskarna sedan är fullt utvecklade stora blodmaskar åker de med blodet tillbaka till hästens grovtarm för att lägga sina ägg. Äggen följer sedan med träcket ut och hamnar i hagen, på så vis börjar cirkeln hela tiden om. 

I vanliga fall visar inte hästar några symptom på att de har stora blodmaskar, men när och om de stora blodmaskarna gör att hästen blir dålig och uppvisar symptom är dessa väldigt allvarliga. När larverna börjar vandra i blodkärlen som finns i hästens tarm så leder det till att de skadar kärlen. Skadorna leder i sin tur till att det blir en inflammation och i värsta fall får hästen blodproppar som stoppar blodtillförseln till hästens tarm. När tarmen inte får normalt blodflöde drabbas den av syrebrist, det blir då en infarkt av tarmen, detta leder till att hästen kan få en väldigt allvarlig form av kolik som i vissa fall kan vara livshotande för hästen. Se därför till att kontakta en veterinär så fort du ser en förändring i hästens allmäntillstånd och om du misstänker att hästen kan ha stor blodmask. 

Då risken finns för en väldigt allvarlig form av kolik är målet med avmaskning mot stor blodmask att få bort smittan helt. Det är därför viktigt att alla hästar som har stor blodmask avmaskas ordentligt. Äggen som hamnar i hagen kan, precis som den lilla blodmasken, överleva i hagarna under en lång period därför är det viktigt att ha en plan för att minska smittan. Det man kan göra är:

  • Låt hagarna vila under en längre tid.
  • Se till att mocka hagarna regelbundet. Helst dagligen.
  • Undvik att utfodra marken i hagen.
  • Växelbeta med andra djurslag.
  • Skilj på vinter- och sommarhagar.

Ta prov för blodmask

Något som du kan ha nytta av är att ta träckprov på hästarna. Med hjälp av provet kan du skaffa dig en uppfattning om parasitförekomsten i flocken, låt provet analyseras för äggförekomst och odla för stor blodmask under april-maj innan du släpper ut hästarna på bete. Efter provet kan du rådgöra med en veterinär för att se när hästarna behöver avmaskas för att förhindra att smittan sprider sig och byggs upp i hagarna. 

Vi hoppas att du har fått mer kunskap om hur stora och små blodmaskar visar sig hos hästar, samt vad du ska göra om din häst drabbas av blodmaskar.  Som vanligt vill vi påminna er om att det alltid är en bra idé att ta hjälp av en veterinär för att säkerhetsställa att hästen får rätt behandling. En bra regel kan vara att rådfråga en veterinär så fort du ser en skillnad i din hästs allmäntillstånd och även aptit.