Hovböld

Hovböld

Hovböld

Hovböld är en av de vanligaste anledningarna till att en häst får plötslig hälta. En häst kan få hovböld efter att ha skadat sig eller om det skett en försvagning i lamellranden i hästens hov. I lamellranden kan det nämligen komma in smuts och bakterier. Om infektionen som har hittat in i hoven inte kan komma ut bildas det en hovböld. När bölden bildas i hoven kan inte hovkapseln expandera och trycket som kommer från hovbölden gör att hästen får väldigt ont. Det är viktigt att hovbölden behandlas genom att dränera bölden samt att hoven bandageras eller gipsas efter. 

Varför får en häst hovböld?

En häst får oftast en hovböld efter att hästen har trampat på något som har orsakat en infektion eller skada i hovens läderhud. Det kan även bero på att det har skett en försvagning i lamellranden. När smuts kommer in i läderhuden så kan det bildas en böld. Det är extra vanligt att en häst drabbas av en hovböld efter en torr period, de torra perioderna bidrar till att hästens hov torkar ut och ger sprickor i hovkapseln. När det sedan blir en fuktig period kommer smutsen in i sprickorna som finns i hovkapseln. 

Symptom på hovböld

Ibland kan det vara svårt att se om din häst har fått en hovböld eller om hältan beror på något annat. Det finns dock symtom som du ska vara uppmärksam på och som pekar på att din häst har drabbats av en hovböld. 

  • Hältan kommer plötsligt. Ena dagen är din häst frisk och mår bra för att dagen efter vara blockhalt och kraftigt påverkad av smärtan. 
  • Hältan kan även smyga sig på. Hästen blir sämre dag för dag tills den inte kan stödja på benet längre.
  • Hästen lägger bara vikt på tån. 
  • Hoven på det halta benet är varmare än de friska hovarna.
  • Du kan känna en tydlig bultande puls över kotan på benet med hovbölden. 
  • Hästens ben kan bli svullet.
  • Smärtan från hovbölden påverkar hästens allmäntillstånd. Hästen tappar aptiten och blir även nedstämd. 
  • Ibland kan hovbölden vandra uppåt och öppnar sig då med var i kronranden. 

Du kanske undrar när det är dags att kontakta veterinären om du ser symptomen på eller misstänker hovböld. 

  • Kontakta veterinär eller en godkänd hovslagare när du märker att din häst är halt, varm kring hoven samt om hästen har en puls över kotan. Dessa tre saker är tydliga tecken på att din häst har råkat ut för en hovböld. 
  • Kontakta veterinären på en gång om din häst plötsligt har blivit väldigt halt och inte vill stödja på benet. 
  • Kontakta veterinären på en gång när din häst är halt och har feber samtidigt. 

Det är viktigt att du aldrig avvaktar och ser om hovbölden försvinner av sig själv. Ju större hovbölden blir desto mer av hästens hov behöver tas bort. En häst som har råkat ut för en hovböld kan i vissa fall vara i behov av stelkrampsvaccin och antibiotika. 

Behandling av hovböld 

Behandlingen av en hovböld börjar med att hovbölden öppnas och allt infekterat horn tas bort. Hovbölden öppnas så mycket att det skapas ett bra dränage. Hästen får sedan antingen ett hovbandage eller ett hovgips för att skydda området från smuts och för att bölden ska torka ordentligt. Det är viktigt att bandaget sedan bytas relativt ofta. Ofta behöver inte hästen äta någon smärtlindrande medicin efter behandlingen, det beror på att smärtan brukar försvinna när bölden dräneras och trycket minskar. 

Kom ihåg att vara uppmärksam på din hästs mående och om hästen får plötslig hälta. Tveka aldrig att ringa en veterinär om du märker en förändring i din hästs mående!