Regnskållor hos hästar
Regnskållor, eller streptotrikos som det också heter, är en hudsjukdom som hästar kan få under årets fuktiga perioder. Anledningen till att hästar får regnskållor under den fuktigaste tiden på året beror på att hästens päls inte blir helt torr. Regnskållor visar sig på hästens hud i form av sårskorpor. Hästar som är nära varandra kan även smitta varandra med regnskållor.
Regnskållor orsakas av bakterien med namnet Dermatophilus congolensis, det är en bakterie som trivs särskilt bra i en fuktig miljö. Det finns såklart även andra bakterier som trivs bra i fukt och som kan bidra till att hästen får regnskållor också. Det som alla dessa bakterier har gemensamt är att de alla frodas och trivs bäst i fukt. Hästens blöta päls är anledning till att dessa infektioner uppkommer efter en regnig och fuktig period. När fukten kommer in och stannar under hästens täcke och benskydd kan det uppstå mikroskador i hästens hud där bakterierna trivs och kan växa till sig till en ordentlig infektion.
Bilder på regnskållor hos häst
Innan vi går vidare in på hur symptomen på regnskållor yttrar sig och hur du kan hjälpa din häst om det är så att den får regnskållor, så ska vi visa dig två hästbilder på regnskållor som visar hur infektionen kan se ut hos en häst. Det kan vara svårt att veta exakt hur regnskållor ser ut om du inte har sett infektionen hos en häst tidigare, därför är det bra att ha en bild till hjälp för att se om de liknar de utslagen som din häst har. Kom dock ihåg att det alltid är bäst att kontakta en veterinär om du behöver rådfråga om din hästs hälsa eller om du är osäker på om det är regnskållor som din häst har fått! Här nedan ser du två tydliga exempel på hur regnskållor kan se ut:
Har min häst regnskållor?
Som du ser på bilderna så får en häst som har drabbats av regnskållor sårskorpor på kroppens infekterade område. I vanliga fall brukar regnskållor uppstå på hästens övre del av kroppen, men det kan även finnas på skenben och i karleder. Det går inte alltid att se om en häst har regnskållor på håll, men om du stryker handen över hästens päls så kan du känna regnskållorna. Det är dock viktigt att du rör hästen försiktigt då en del hästars regnskållor gör ont när man rör vid dem!
Regnskållor börjar oftast som fasta upphöjningar i hästens hud, de utvecklas sedan till blåsor fyllda med var som tillslut spricker. När regnskållorna har spruckit bildas det hårlösa kratrar i hästens hud. Även om det inte är så vanligt kan vissa hästar få kraftiga hudförändringar och vara påverkade av infektionen. Håll därför extra koll på om hästen har minskad matlust, tappar vikt eller har förstorade lymfknutor.
Hur smittas regnskållor?
Regnskållor smittas som sagt mellan hästar, smittspridningen kan ske på olika vis. Bakterien sprids när krustorna blöts upp då detta leder till att zoosporer frigörs. När de frigörs kan de överföras till andra hästar via direktkontakt eller indirekt kontakt via fuktdroppar i luften samt via klippmaskiner, ryktborstar eller annan utrustning. Se därför till att du inte delar utrustning mellan olika hästar. Se även till att du tvättar dina händer ordentligt efter att du har hanterat en smittad häst.
För att undvika och förhindra regnskållor finns det en del tips som du kan använda dig av.
- Under de perioder som det regnar och är blött ute är det viktigt att du ser till att hästen får torka ordentligt.
- Byt eller ta av hästens täcke inomhus. Låt alltid hästen torka innan du lägger på ett nytt täcke! Stäng aldrig in fukten i hästens päls med täcket, ett täcke som är fuktigt på insidan kan förvärra hästens hud.
- Är det så att krustorna sitter på benen är det viktigt att du ser till att hästens benskydd eller lindor alltid är rena och torra innan du sätter på dem.
- Se till att hästarnas ströbäddar alltid är rena och torra.
- Se till att varje häst har sina egna ryktsaker för att inte sprida infektioner.
Behandling av regnskållor
Om en häst har en lindrig och obehandlad form av regnskållor så läker oftast dessa av sig själv på två till tre månader. Under sjukdomsperioden är det viktigt att du hela tiden ser till att du håller hästens hud så torr som det bara går.
- Tvätta området som är drabbat av regnskållor med mild desinfekterande lösning. Låt det ligga kvar på huden i minst 15 minuter.
- Ta sedan försiktigt bort de sårskorpor som sitter löst. Viktigt att detta sker försiktigt då du kan orsaka en ökad inflammatorisk risk om du river bort dem!
- Har hästen många hårda krustor är det bra att ge området en mjukgörande behandling med salicylsyrevaselin innan du tvättar med den desinfekterande lösningen. Tvätten ska upprepas varje eller varannan dag tills infektionen är helt läkt.
- Efter en tvätt ska hästens päls torkas ordentligt. Är hästen långhårig kan det vara bra att klippa bort en del av håret som finns på de delar som är infekterade.
- Kom ihåg att du ska använda handdesinfektion både före och efter du har tvättat hästens sårskorpor. Detta är viktigt för att undvika smittspridning. Även om det är mycket sällsynt så har det rapporterats att människor har fått regnskållor från hästen. Detta kan du förebygga enkelt med en god handhygien!
Det finns dock vissa tillfällen då du måste kontakta veterinären när en häst har fått regnskållor. Om hästen har fått en allvarlig infektion, tappar i vikt, inte vill äta och har ett försämrat allmäntillstånd ska du alltid kontakta veterinären för rådfrågning och vård.
Vi hoppas att du och din häst ska ha nytta av tipsen som du har fått i den här artikeln. Kom ihåg att se till att din häst är torr, dela inte ryktsaker mellan hästarna och se till att du alltid tvättar dina händer ordentligt för att inte sprida regnskållor vidare! Sist men inte minst, kontakta alltid en veterinär vid minsta frågetecken när det kommer till infektion hos din häst.