Trava orent

Trava orent

Trava orent

Att en häst travar orent är aldrig ett gott tecken, och om du ansvarar för hästens välbefinnande är det viktigt att du identifierar orsaken så att problemet kan åtgärdas. I vissa fall kan det handla om att hästen har blivit skadad, och i andra kan det bero på illasittande utrustning eller att hästen har tränats på fel sätt. Här går vi igenom vad du behöver känna till om oren trav och hur du ser till att din häst kan röra sig utan smärta.

Vad är oren trav?

Oren trav är en lättare form av hälta som kännetecknas av att hästen steg blir orytmiskt i trav när den försöker avlasta det område som gör ont. Något som är viktigt att vara medveten om är att hästar är mästare på att dölja sin smärta. Även de idag främst används i rid- eller travsport är de flyktdjur vars beteenden har förfinats för att snabbt kunna fly från faror. Att dölja smärtan har varit ett sätt att förhindra att rovdjur ska rikta in sig på flockens svagaste länk. Om din häst travar orent eller uppvisar andra smärtbeteenden behöver du därför ta det på största allvar – den kan ha mer ont än du tror.

Orsaker till oren trav

Det finns många potentiella orsaker till att hästar travar orent, och för att kunna identifiera vad som har ställt till det för just din häst behöver du vara införstådd med dessa. 

Skada eller fysiska problem 

Fysiska problem är en vanlig orsak till oren trav. Din häst kan exempelvis gjort sig illa i hagen eller under träning, eller blivit inflammerad i leder eller muskler. Ibland kan felaktig verkning av hovar eller hovsprickor leda hästen till att känner sig öm i fötterna, och förändrar sitt rörelsemönster när den rör sig i gångarten. Om din häst börjar trava orent och inte blir bättre av vila bör du därför börja med att tillkalla en veterinär som kan gå igenom den ordentligt. 

Illasittande utrustning 

Utrustning som klämmer på fel ställe eller leder till att vikt felbelastas kan göra att hästen inte kan röra sig på ett naturligt och avslappnat sätt. Detta i sin tur kan framkalla oren trav. Tänk på att utrustning som tidigare suttit bra kan förändras med tiden, särskilt om hästens kropp har förändrats till följd av mer eller mindre träning. Exempelvis bör hästens sadel undersökas vartannat år för att säkerställa att den fortfarande ligger bra på ryggen.

Obalanserad ryttare

Ibland kan vi ryttare vara den främsta orsaken till att hästen inte kan bära sig på ett balanserat sätt, särskilt om den inte är tillräckligt välmusklad från start. Om du inte redan har en tränare, be någon att hjälpa dig att bli mer medveten om hur du rider. Ibland kan våra egna svagheter föras över till hästen och resultera i smärta.

Så tar du reda på orsaken till att hästen travar orent

Att definiera vad som har orsakat hästens orena trav är ofta något av ett detektivarbete, och det krävs att du är noggrann för att inte missa viktiga detaljer. Eftersom hästen inte kan berätta för dig med ord vad som är fel behöver du få överblick över hela individens tillvaro. Att försöka läsa av hur den beter sig i olika situationer kan ofta ge viktiga ledtrådar. Ett enkelt sätt att få en god helhetsöverblick är att föra hästdagbok, där du antecknar hästens dagliga mående och aktiviteter.

Några övergripande frågor som kan hjälpa dig att hitta orsaken till hästens orena trav:

  • Rör sig hästen orent med och utan ryttare samt utrustning?
  • Har hästens beteenden eller humör förändrats på sistone?
  • Har hästens träning varit mer eller mindre allsidig de senaste månaderna? Hur tränas den?
  • När undersöktes hästens utrustning senast?
  • Har det skett några förändringar i hästens rutiner, såsom minskad tid i hagen eller nytt foder?

När hästen först uppvisar oren trav kan det vara klokt att låta den vila ett par dagar för att se om det är något övergående. Om det inte har förbättrats bör du tillkalla veterinär för att utesluta att hästen är skadad eller har andra fysiska problem.

Går det att träna bort rörelsestörningar i fram- och bakben?

Om hästens orena trav beror på spända muskler eller ensidig träning finns det olika övningar som kan mjuka upp musklerna och göra hästen starkare. Du bör dock ha uteslutit att smärtan beror på skada, inflammation eller illasittande utrustning innan du testar på dessa övningar. Annars kan situationen i värsta fall försämras och förlänga återhämtningen ytterligare. 

Longera över cavalettibommar

Börja med att longera hästen på en stor volt där den kan sträcka ut sig och röra sig fritt. När den är uppvärmd i trav och galopp kan du låta den trava över enstaka cavaletti-bommar. Lägg sedan 3-5 bommar efter varandra på det böjda spåret med 1-1,2 meters avstånd. Låt hästen trava över bommarna i båda varven. Denna övning aktiverar och mjukgör hästens rygg och bakben och bidrar till bättre bjudning, balans och kroppskontroll.

Rid över cavalettibommar

Att rida över cavalettibommar är en annan övning som ökar hästens bjudning och flexibilitet. Du kan antingen placera bommarna på ett böjt spår som i ovanstående övning, eller på en rak linje efter varandra. Även här ska bommarna placeras med 1-1,2 meters avstånd om du rider stor häst. När du rider över bommarna ska du lätta med handen och stå i lätt sits för att störa hästens balans så lite som möjligt.

Rid ut i skogen

Om hästen har blivit stel till följd av ensidig träning kan ridturer i skogen göra gott för kropp och själ. Sitt i balans och låt hästen fokusera på att använda sin kropp så fritt som möjligt i backar och över stock och sten. Det ger hästen chansen att använda muskler som sällan aktiveras på ridbanan. Om hästen tidigare haft en skada bör du undvika snabbare gångarter till en början, utan istället öka belastningen successivt. Det är under turer som dessa – utan krav och måsten – som hästens kropp och er personliga relation byggs allt starkare.

Du har kanske missat