Vad innebär kolik hos hästar?

en häst med kolik

Vad innebär kolik hos hästar?

Kolik är inte bara något som drabbar spädbarn – utan även hästar. Alla djurägare kan skriva under på att det finns få saker som smärtar mer än att se sitt djur ha ont. Därför har vi här listat några av de vanligaste orsakerna bakom kolik hos hästar. Vi berättar även hur du kan förebygga magontet, samt vad som går att göra om kolik hos din häst är ett faktum.

Hur tar sig symptomen på häst-kolik uttryck? 

Innebörden av kolik är ont i magen och flera orsaker kan ligga till grund för en häst med magont. Rör det sig om trolig kolik är det dock av yttersta vikt att rådgöra med en veterinär. Vanliga symptom på kolik kan inkludera att hästen: 

  • Skrapar med framhovarna i marken
  • Vägrar äta
  • Ser sig åt buken
  • Beter sig oroligt
  • Drabbas av feber och svettningar
  • Börjar andas häftigt

Tecken på en smärtpåverkad häst är bland annat att den kastar eller rullar sig intensivt och har uppdragna näsborrar. Du kan själv undersöka misstänkt kolik genom att försöka göra en bedömning av hästens allmäntillstånd. Lyssna efter tarmljud och se om hästen har utspänd buk, samt undersök slemhinnorna för att avgöra om cirkulationen är påverkad.

Varför drabbas en häst av kolik? 

Har din häst fått kolik bottnar problemet troligtvis i magtarmkanalen. Den 30 meter långa tarmen kan hamna i fellägen och råka ut för omvridningar (tarmvred). Något som åsamkar hästen allvarliga buksmärtor. Även fodret kan vara en bov som orsakar kolik hos hästar. Vanligt foder baseras på gräs, hö, halm och mineraler och förtärs av hästen under många av dygnets timmar. Ändras rutinerna för utfodring med färre tillfällen eller vid byte av foder, kan mikroorganismstörningar i tarmfloran för hästen komma som ett brev på posten (och ge upphov till kolik).

Andra magproblem som kan orsaka kolik hos en häst är förstoppning och gaskolik. Även olika typer av inflammationer i bukhålan eller i tarmarna. En annan vanlig orsak till kolik hos hästar är inälvsparasiter som ger störningar i de normala tarmrörelserna.

Kolik hos häst – Vad ska man göra i stunden?

En grundregel är att alltid vara försiktig när du har att göra med ett smärtpåverkat djur. Vid lindriga fall av kolik hos din häst kan det vara tillräckligt att ta med hästen på en kortare promenad. Rörelsen kan med lite tur få igång tarmmotoriken och mildra smärtan. I annat fall är det återigen att ta kontakt med en veterinär som gäller.

Misstänker du att din häst har drabbats av kolik ska du kika på dess värden. Utgå från din egen hästs normalvärden och följ upp med att försöka kartlägga hur länge hästen har visat symptom på kolik. Generellt gäller följande normalvärden för en häst i vila: 

  • En temperatur på 36,9-38,2 grader.
  • Puls på 28-40 slag per minut.
  • Andning: 8-16 per minut.
  • Slemhinnor som är ljust rosa.
  • Normala tarmljud: Låter mer eller mindre hela tiden från hästens mage på bägge sidor.

Förebygg kolik hos häst

Hästar är från början gjorda för att beta på stäppen 14-18 timmar per dag. Därför stavas en av de viktigaste grundpelarna för att undvika kolik hos en häst motion. Det minskar riskerna för störningar i tarmsystemet. Att hästen utfodras regelbundet uppdelat i flera mål om dagen är även det en faktor som kan förebygga häst-kolik. Grovfoder ska utgöra basen för energin hästen får i sig och nya foderarter introduceras successivt. Hästen ska också ha tillgång till färskt vatten, i synnerhet i samband med utfodring. En häst som dricker för lite kan drabbas av förstoppning och i ett vidare led kolik.

I syfte att förebygga kolik hos din häst är det viktigt med regelbunden träckprovtagning. Som vi lärt kan mag-och tarmparasiter ligga bakom koliken och provtagningen visar om det är aktuellt med avmaskning för hästen.

Det finns alltså flera sätt att både undvika och avhjälpa fall av kolik hos din häst. En av de absolut viktigaste aspekterna – väl värt att understryka – är att alltid ta misstänkt kolik hos en häst på allra största allvar.