Commander Crowe 

Commander Crowe

Commander Crowe 

Commander Crowe, född den 21 april 2003 i Eldsberga, Hallands län, är en svensk varmblodig travhäst som under åren 2006–2014 charmade travvärlden med sina enastående prestationer. Uppfödd av Petri Puro och senare tränad av Fabrice Souloy, blev Commander Crowe en av de mest framstående hästarna inom svensk och internationell travsport.

Commander Crowes tidiga år och uppväxt

Commander Crowe gjorde sin tävlingsdebut den 4 december 2006 på Halmstadtravet. Under den första säsongen var han oslagbar, med 23 raka segrar och en obesegrad period som varade genom de tre första säsongerna. Den första stora triumfen kom 2007 när han vann Svenskt Travderby, och han fortsatte att addera prestigefyllda segrar till sin meritlista.

Från lokal hjälte till internationell stjärna

Efter att ha dominerat de svenska banorna under de tidiga åren av sin karriär, tog Commander Crowe steget in i den internationella travarenan när han bytte tränare till Fabrice Souloy i Frankrike. Detta ledde till en imponerande segerlista som inkluderade Breeders’ Crown, Kymi Grand Prix, Sundsvall Open Trot, Finlandialoppet, Elitloppet, Oslo Grand Prix, Hugo Åbergs Memorial och Åby Stora Pris.

Säsongen 2012 markerade en av höjdpunkterna i Commander Crowes karriär när han vann Hugo Åbergs Memorial och samtidigt satte ett världsrekord på tusenmetersbana med tiden 1.08,9 över 1609 meter med autostart. Detta cementerade hans plats som en av de snabbaste och mest framstående travhästarna genom tiderna.

Commander Crowes utmärkelser och erkännanden

Commander Crowe hyllades inte bara för sina prestationer på banan utan också genom att vinna flera prestigefyllda utmärkelser. Vid Hästgalan tilldelades han utmärkelsen ”Årets fyraåring” 2007 och ”Årets häst” både 2007 och 2008. Han var även Årets äldre häst 2008 och njöt av en beundransvärd karriär som sträckte sig över åtta säsonger.

Avslutningen av en glänsande karriär

Commander Crowe gjorde sin sista start i Breeders’ Crown Open Trot på Meadowlands Racetrack i USA den 22 november 2014. Med Örjan Kihlström i sulkyn korsade de mållinjen som segrare, och detta avslutade en fantastisk karriär på topp. Ekipaget satte även rekordet för den snabbaste vinnartiden i loppets historia.

Med totalt 106 starter, 61 segrar och över 34 miljoner SEK intjänat, kommer Commander Crowe att förbli en legend inom travsporten. Han har inte bara lämnat ett arv av segrar och rekord, utan har också inspirerat en generation av traventusiaster och bevisat att uthållighet och skicklighet är nyckeln till framgång på tävlingsbanan. Commander Crowe, en ikon som kommer att minnas som en av de största travhästarna genom tiderna.

Du har kanske missat