Legolas 

Legolas

Legolas 

Legolas, en svensk varmblodig travhäst, föddes den 31 maj 1978 i Slättåkra i Hallands län och avslutade sitt liv den 26 juli 2004. Han var en svartbrun valack som snabbt blev en superstjärna inom travsporten. Under sina aktiva år mellan 1982 och 1987 tränades och kördes Legolas av Thomas Nilsson.

En framstående karriär

Legolas skapade rubriker och erövrade hjärtan när han inledde sin karriär med en imponerande svit av 19 raka segrar. Den lilla klena hästen visade sig vara en kämpe och blev en symbol för motståndskraft och framgång. Han sprang in över 3 miljoner kronor på 93 starter, inklusive 35 segrar, 20 andraplatser och 10 tredjeplatser. Legolas var en av de mest framstående varmblodstravarna i svensk historia.

En av hans mest betydande segrar var i Åby Stora Pris 1983, och han placerade sig även på en imponerande andra plats i International Trot 1983 på Roosevelt Raceway i New York. Dessa prestationer gjorde honom till en superkändis och gav svensk travsport ett kraftfullt intresseuppsving.

Legolas – En symbol för svensk travsport

Legolas räknas som den häst som har betytt mest för svensk travsport. Hans popularitet och framgångar på banan ledde till att travsporten fick ett rejält uppsving. ATG (AB Trav och Galopp), som erkände Legolas betydelse, belönade honom genom att försörja honom med foder för resten av hans liv.

Biografi: Legolas föddes som ett skört föl den 31 maj 1978, undan stoet Karolina J och efter hingsten Glasgow. Trots tidiga hälsoproblem och ett hett temperament blev Legolas en storfavorit. Thomas Nilsson, travtränaren som såg potentialen i den lilla hästen, övertalade Marco Anic att köpa Legolas. Den lilla hästen tränades upp och visade sig vara tillräckligt stark för att tävla, och därmed föddes en legend. Legolas fick sitt namn från alvprinsen Legolas i ”Sagan om ringen”-trilogin.

Legolas fortsatte att vara en favorit bland publiken och användes även i reklam för ATG. Hans segerrikedom och charm gjorde honom till en ikon inom travsporten.

En erkänd avslutning och eftermäle

Legolas avslutade sin karriär med över 3 miljoner kronor i prissumma och gick i pension som en av de mest älskade hästarna inom travsporten. ATG försörjde honom med foder som en gest av tacksamhet för hans stora bidrag till sporten.

Den 26 juli 2004 avlivades Legolas vid 26 års ålder på grund av tandproblem. Han begravdes på den gård i Slättåkra där han föddes, bredvid sin mamma, Karolina J. Legolas lämnade efter sig ett arv som sträcker sig bortom travbanan och blev postumt invald i Travsportens Hall of Fame 2013. Hans minne lever vidare som en ikon inom svensk travsport och som en häst som förändrade sportens historia.

Du har kanske missat