Varenne

Varenne

Varenne

Varenne, född den 19 maj 1995 i Copparo, Italien, är en varmblodig travhäst som anses vara en av de största inom travsportens historia. Under sin aktiva karriär mellan 1998 och 2002 visade Varenne upp en enastående skicklighet och vann de mest prestigefyllda loppen i Europa. Han tränades av den finländske tränaren Jori Turja och kördes av Giampaolo Minnucci.

Varennes tävlingskarriär

Varenne är inte bara en travhäst; han är en legend. Med en imponerande segerprocent på 85% och 62 segrar på 73 starter är han världens vinstrikaste travhäst genom tiderna. Under sina tävlingsår sprang Varenne in otroliga 52 086 757 kronor och var felfri i 70 av sina 73 starter. Aldrig sämre än trea i något lopp, och en segerstatistik som är svårslagen.

Bland hans många framstående segrar inkluderar Elitloppet (2001, 2002) och Prix d’Amérique (2001, 2002), två av de mest prestigefyllda loppen inom travsporten. Varenne tävlade över hela Europa och även i Nordamerika, där han visade sin överlägsenhet genom att vinna Trot Mondial i Kanada och sätta världsrekord i Breeders Crown Open Trot på Meadowlands Racetrack i USA.

Säsongen 2002 blev hans sista, och Varenne avslutade sin karriär med att försvara sina segrar i Prix d’Amérique, Elitloppet och Gran Premio Lotteria från föregående år. Han avslutade med en seger i St. Michel Ajo i Finland, där han satte ett nytt världsrekord över tusen meter.

Varennes avelskarriär

Efter avslutad tävlingskarriär blev Varenne en framstående avelshingst. Hans genetiska arv har lämnat efter sig en imponerande lista av stjärnor, inklusive Lie Detector (2004), Lisa America (2005), Arazi Boko (2007), Royal Fighter (2008), Rokkakudo (2010), Twister Bi (2012), och Zarenne Fas (2015). Hans inflytande sträcker sig långt bortom tävlingsbanan och fortsätter att forma framtidens travstjärnor.

Varennes bedömning och erkännande

Varenne anses av många vara tidernas bästa travhäst. Stig H. Johansson, en erkänd auktoritet inom travsporten, har uttryckt att Varenne är ”världens mest kompletta häst, den bästa jag sett.” Hans bedrifter och dominans på banan har cementerat hans plats som en ikon inom travsporten.

Varenne är inte bara känd för sina exceptionella prestationer på tävlingsbanan utan också för sitt namn, som härstammar från Rue de Varenne i Paris, en gata som nu är synonym med en av de största travhästarna genom tiderna.

Efter karriären hedrades Varenne med ett eget museum på Ippodromo Sesana i Montecatini Terme, vilket tydligt visar den respekt och beundran han åtnjöt från travvärlden och fans över hela världen.

Varenne, en mörkbrun varmblodstravare, har inte bara lämnat ett varaktigt avtryck på travsportens historia, utan hans arv lever vidare genom de stjärnor han har fött fram och kommer att fortsätta göra det långt in i framtiden.

You May Have Missed