Kända travkuskar och tränare

kända travkuskar

Kända travkuskar och tränare

Travloppen, där hästarna drar lätta vagnar med kuskarna på släp, har fångat publikens intresse med varje snabbt tempo och överraskande vändning. Det är inom denna dynamiska atmosfär som vissa individer har framträtt som framstående figurer – de så kallade ”Kända Travkuskar”. Deras skicklighet och dedikation har gjort dem till centrala gestalter inom travvärlden.

I denna artikel kommer vi att utforska världen av dessa kända travkuskar, granska deras karriärer och framstående prestationer. Genom att sätta fokus på deras berättelser, hoppas vi ge läsaren en bredare insikt i det unika samspel mellan kusk och häst som definierar dessa karriärer och gör dem betydelsefulla inom travsporten.

Kända travkuskar och tränare från Sverige

Sverige har en stolt tradition inom travsporten, och genom åren har landet fött fram ett antal framstående och kända travkuskar och travtränare. Deras skicklighet, hängivenhet och imponerande prestationer har gjort dem till ikoner inom travvärlden. Utforska några av Sveriges mest framstående travkuskar samt travtränare och deras bidrag till den spännande världen av travsport.

Stig H Johansson

Stig H. Johansson, född 26 juli 1945, är en framstående svensk travtränare och före detta travkusk. Med Solvalla som hemmabana har han vunnit över 6 221 segrar sedan sin debut 1963. Hans framgångar inkluderar segrar i Elitloppet och internationella triumfer som Prix d’Amérique med hästen Queen L.
I augusti 2002 skapade Stig H. Johansson och Victory Tilly historia på Meadowlands Racetrack i USA genom att vinna Nat Ray Trot på rekordtiden 1.08,9 över en engelsk mil (1 609 meter). Den bedriften markerade den första gången i internationell travsportshistoria som 1.09-vallen underskreds. Stig H. Johansson personligen betraktar Victory Tilly som den bästa häst han någonsin kört. Efter att ha avslutat sin körkarriär 2005 fortsatte Johansson som tränare, med betydande framgångar. Han har vunnit Ahlsell Legends och instiftat Stig H-stipendiet. Stig H. Johansson, även känd som ”Mäster,” har lämnat en varaktig prägel på travsporten och har förtjänat platsen i Travsportens Hall of Fame.

Trygve Diskerud

Trygve Diskerud (1903-1976) betraktas som en av de mest inflytelserika tränarna inom norsk travsport genom tiderna. Född i Ørje, drev han tillsammans med sina bröder slakteributiken Brødrene Diskerud. Trygve, även en utbildad slaktare, valde senare att ägna sig helt åt travsporten. Han började sin tränarkarriär på Momarken, säkrade fem tränarmästartitlar och flyttade sedan till Bjerke Travbane 1936. Diskerud blev en av Norges mest kända travprofiler och tränade framgångsrikt till han var 70. Han vann flera stora lopp, inklusive Kriteriet och Derby, och blev den första norske kusken med 1000 segrar. Diskerud, även känd för sin humor och vänlighet, hedras med Trygve Diskeruds minneslopp på Bjerke sedan 1982. Hans son, Gunnar, följde i hans fotspår som en framgångsrik travtränare med över 1 111 triumfer.

Jan-Olov Persson

Jan-Olov Persson, född 26 juli 1959, är en framstående svensk travtränare och kusk verksam vid Hagmyrens travbana i Hudiksvall. Han är mest känd för sitt arbete med kallblodstravaren Järvsöfaks och har vunnit Elitkampen fem år i rad med denne. Utöver Järvsöfaks har han tränat andra framstående hästar som Hallsta Lotus, Faksen J:r, Tekno Eld, Tand Kraft, Smedheim Solan, och Lannem Stella. Jan-Olov Persson har kört in cirka 23 miljoner kronor och 2,000 segrar som tränare fram till juli 2015. På grund av sina imponerande framgångar med kallblodshästar har han fått smeknamnet ”Kallblodskungen” och blev invald i Travsportens Hall of Fame 2023.

Stefan ”Tarzan” Melander

Stefan Melander, född Bertil Stefan Melander den 23 november 1957 i Spånga, Stockholm, är en framstående svensk travtränare, travkusk, hästuppfödare och även fotograf. Tillsammans med sin partner Catarina Lundström driver han Stall TZ på gården Tillinge-Åby utanför Enköping i Uppsala län, och hans hemmabana är Solvalla. Melander valdes in i Travsportens Hall of Fame 2014 och har utsetts till ”Årets tränare” vid Hästgalan tre gånger (1998, 2001, 2012). Den 4 augusti 2001 blev Stefan Melander, som körde sin egentränade häst Scarlet Knight, den första svenska kusken i historien att vinna Hambletonian Stakes på Meadowlands Racetrack i New Jersey, USA. Dessutom placerade sig Melander på andraplats i loppet 2014 som hästägare till Nucio. Han äger ofta majoriteten av sina hästar själv och har vunnit utmärkelsen som Sveriges vinstrikaste hästägare åtta gånger, varav fem år i rad mellan 2012 och 2016. Melander är även känd som ”Tarzan”, ett smeknamn som härstammar från hans tidiga dagar på Solvalla.

Åke Svanstedt

Åke Svanstedt, född 18 november 1958, är en framstående svensk travtränare och kusk. Han har över 6 300 segrar och är medlem i tusenklubben sedan 1992. Under sin tid i Sverige, särskilt på Bjertorps gård, och senare i USA från 2013, har Svanstedt vunnit betydande lopp som Elitloppet och Hambletonian Stakes. Han har tilldelats utmärkelser som Årets tränare och Årets kusk, samt invald i Travsportens Hall of Fame 2017. Trots framgångarna har han också varit föremål för dopningsanklagelser och avstängningar. Senast segrade han i Hambletonian Stakes 2021 med hästen Captain Corey.

Örjan Kihlström

Örjan Kihlström, född 13 maj 1962, är en framstående svensk travkusk och före detta tränare. Han har över 7 000 segrar och är medlem i tusenklubben sedan 1995. Kihlström har kört stjärnhästar som Maharajah, Nuncio, Commander Crowe och Propulsion. Med nio ”Årets Kusk”-utmärkelser och invald i Travsportens Hall of Fame 2015, är han en av världens mest framgångsrika kuskar. Han har segrat i prestigefyllda lopp som Elitloppet och Prix d’Amérique, och hans karriär har präglats av framgång både som tränare och kusk.

Joakim Lövgren

Joakim Lövgren, född 20 oktober 1966, är en framstående svensk travtränare och travkusk verksam vid Jägersro. Han har tränat flera framgångsrika hästar, inklusive Torvald Palema, Brioni, Alfas da Vinci, och Racing Mange. En av hans mest betydande segrar var i Elitloppet 2011 med Brioni på Solvalla.

Lövgren har även vunnit flera större lopp, både i Grupp 1 och Grupp 2-kategorier, över åren. Några av dessa inkluderar Europa Europeiskt femåringschampionat, Olympiatravet, och Kymi Grand Prix. Han är medlem i tusenklubben sedan 2015 och har visat en imponerande bredd i sina segrar, tävlande i olika lopp runt om i världen.

Sören Nordin

Sören Nordin, född Ernst Sören Nordin den 5 september 1917 i Forsa, Gävleborgs län, och avliden den 6 september 2008, var en framstående svensk travtränare och travkusk. Han var yngre bror till Gunnar Nordin och Gösta Nordin, alla välkända inom travsporten liksom deras far, Ernst Johan Nordin. Även hans söner, Ulf och Jan, fortsatte familjetraditionen och etablerade sig som framstående inom travsporten. Sören Nordin hade en framgångsrik karriär som sträckte sig över 65 år, från hans första seger i Gävle 1934 till hans sista seger i Italien 1999. Han totalt tog hem 3,221 segrar under sin långa och framstående karriär. Sören Nordin blev under 2007, tillsammans med Ulf Thoresen, den förste att bli invald i Travsportens Hall of Fame. Han lämnade ett arv som en av de mest framstående och respekterade personligheterna inom den internationella travsporten.

Erik Adielsson

Erik Olof Adielsson, född 25 november 1974, är en framstående svensk travkusk och förstekusk hos Stig H. Johansson sedan 2006. Han gjorde sin debut som travkusk i juli 1992 och vann sitt första travlopp den 29 december 1992 med hästen Mirandas Pride på Jägersro. Han har utmärkts som ”Årets Kusk” vid Hästgalan tre gånger. Med över 5,000 segrar och drygt 30,000 tävlingslopp har Adielsson kört hästar som Digger Crown, Victory Tilly, och On Track Piraten. Han representerade Sverige i World Driving Championship och deltog i Prix d’Amérique. Adielsson rankas som nummer tre i Maratontabellen för flest segrar på V75. Han har även medverkat i TV-programmet ”Stjärnkusken” på TV4.

Lars ”Lasse” Lindberg

Lars Lindberg, född 12 mars 1941, var en respekterad travtränare och kusk i Sverige. Hans skickliga hand med travhästar gjorde honom omtyckt inom travsamhället. Lindberg, uppväxt som jordbrukarson i Njurunda, började sin karriär med kallblod och övergick senare till varmblod. Han tränade från Bergsåker till Solvalla och återvände senare till Indal. Lindberg vann 3,616 lopp, inklusive segrar som Kungapokalen och E3-finaler. Hans lugna, generösa natur och skicklighet som mentor påverkade många tränare, inklusive Svante Båth och Ulf Ohlsson. Lindberg avled den 27 augusti 2011.

Berndt Lindstedt

Berndt Lindstedt, även känd som ”Osten,” född den 21 juli 1936, är en framstående svensk travtränare och kusk. Han har vunnit många stora lopp både nationellt och internationellt. Lindstedt inledde sin karriär hos Kurt Mattsson och arbetade sedan i tio år med Gösta Nordin på Solvalla. Under denna tid studerade han även fransk travsport med Charlie Mills. Lindstedt blev sedan privattränare för Stall Segerhuva och senare en del av det framgångsrika popstallet med Håkan Wallner, där de hade internationella framgångar med hästar som Dart Hanover. 2003 invaldes Lindstedt i den amerikanska travsportens Hall of Fame och mottog Travsportens Hedersutmärkelse.

Leif Berggren

Leif Holger Berggren, född 14 oktober 1940 i Arvika, är en svensk före detta travtränare och kusk. Större delen av sin karriär var Berggren verksam på Färjestadstravet, där han blev champion 1968, 1969, 1970 och 1974. Han hade även framgångar på Åmålstravet med championat 1970 och 1975. Under åren 1985–2008 var han i Italien, och sedan 2008 är han tillbaka i Sverige med Sundbyholms travbana som hemmabana utanför Eskilstuna. Leif Berggren är medlem av 2000-klubben med imponerande 2,692 segrar och har även nio championat på Färjestadstravet. Han är bror till travtränaren Sven Berggren.

Gunnar Eggen

Gunnar Eggen, född 3 januari 1946, är en norsk före detta travkusk och travtränare. Han har varit framstående inom travsporten och är förknippad med hästar som Sugarcane Hanover och Elding. Under sin karriär hade Eggen stall på Bjerke Travbane i Oslo och tog totalt 5,546 segrar. Han blev norsk kuskchampion 13 gånger mellan 1981 och 1997. Eggen segrade i Europeiskt mästerskap för kuskar 1996 och blev invald i Travsportens Hall of Fame 2012. Några av hans större segrar inkluderar Oslo Grand Prix och Olympiatravet med Sugarcane Hanover år 1988.

Uno Swed

Uno Swed, född 1927 i Delsbo, var från början avsedd att bli urmakare men hans liv blev istället dedikerat till hästar, särskilt travhästar. Han fick sina första erfarenheter med hästar genom att köra kastved, vilket ledde till att han skötte hästar åt hästhandlaren Edvard Jonsson i Gävle. Uno Sweds imponerande travkarriär sträckte sig från 1948 till 1989. Han tränade och körde många av landets bästa travare och var även framgångsrik som balanseringskunnig tränare. Mellan 1960 och 1969 var han sju gånger den segerrikaste kusken i Sverige. År 1961 blev han den första i Skandinavien att vinna över 100 lopp under ett år. Uno Swed tränade hästar som Earl Bulwark, King Bunter, Rodney Key, Lep Star, Madison Avenue och Nick Scott. Hans förmåga att utbilda lärlingar ledde till framgångar för flera tränare, och han blev medlem i 1000-klubben 1966. Uno Swed blev också hyllad som Travets Hedersman 1990 och mottog Pro Patrias guldmedalj 1997.

Kända kvinnliga travtränare och kuskar

Under 60-talet och tidigare var det ovanligt att se kvinnor på stallbacken, med undantag för amatörlopp, damlopp eller kändislopp. Kvinnor hade begränsade roller inom travsporten. Utvecklingen har dock skridit framåt, och idag har kvinnor markant förbättrat sina positioner. Det är inte längre anmärkningsvärt om en vinnare i Svenska Travligan (STL) är uppfödd, passad, ägd, tränad och körd av en kvinna. Kvinnorna har successivt tagit större plats och etablerat sig inom olika roller inom travsporten, vilket visar på en positiv förändring och ökad jämställdhet inom hästsporten. Vi har fortfarande få kvinnliga travkuskar och travtränare jämfört med manlig. Två stora namn är Helena A Johansson och Ann-Marie Härdin.

Helena A Johansson

Helen A. Johansson, född 10 oktober 1961, är en framstående svensk travkusk och travtränare. Hon växte upp i Vaggeryd, Småland, och inledde sin karriär som lärling hos Kjell P. Dahlström. År 1995 blev hon banbrytande som den första kvinnan att vinna det prestigefyllda travloppet Prix d’Amérique med hästen Ina Scot. Efter att ha vunnit ytterligare tävlingar som Gran Premio Lotteria och Oslo Grand Prix avslutade hon sin elitkuskkarriär 1996. Helen A. Johansson har lämnat ett bestående avtryck i travsporten och hedrades 2015 som Travsportens Hedersambassadör. Hon deltog även i TV-programmet ”Mästarnas mästare” 2015. Gift för närvarande med Lennart Johansson, hennes framgångsrika karriär inkluderar 144 segrar och en egen travloppsnamngivning, Prix Helen Johansson, i Frankrike.

Ann-Marie Härdin

Den 12 april 1975 skrev hemmatränaren Ann-Mari Härdin i Rommetravet i Stora Tuna utanför Borlänge historia. Hon blev den första kvinnan att vinna i den nyligen instiftade rikstoton. I V65-omgången delades mellan Färjestad, Kalmar och Romme styrde Ann-Mari med egentränade Pargas resolut runt fältet och defilerade från utvändigt ledaren in mot vinnarcirkeln i ensamt majestät. Tidigare hade Ann-Mari redan markerat sig som historisk genom att vara den första kvinnan som körde under 1.20 i lopp i Sverige, bakom Petra Sund. 1977 två år efter Rommetravet blev hon Sveriges första kvinnliga profstränare. Efter 11 år från Ann-Marie Härdin gjorde historia följdes hon av Gunnel Fredriksson. Ann-Mari Härdin lämnade in sin licens den 31 december 2014.

Du har kanske missat