Kända Travhästar

Kända travhästar

Kända Travhästar

Travsporten har genomgått en fascinerande utveckling genom åren, och mitt i detta pulserande universum finner vi några av de mest ikoniska och framstående atleterna – travhästarna. Dessa fyrbenta stjärnor har inte bara skrivit historia utan har också fångat våra hjärtan med sina otroliga prestationer på banan. I denna artikel har vi att listat kända travhästar, från historiska pionjärer till dagens rekordhållare och framtida hopp.

I denna artikel kommer vi att dyka djupt in i världen av kända travhästar. Vi kommer att utforska historiska pionjärer som banade väg för dagens travsport, granska moderna mästare som har satt sina spår på tävlingsbanorna, och reflektera över betydelsen av dessa fyrfota hjältar för sportens fortlevnad. Målet är att ge läsarna en resa genom tid och prestationer, och att hylla de hästar som har skrivit och fortsätter att skriva sina egna kapitel i travhistoriens storslagna bok. Så låt oss sätta igång och utforska travsportens värld genom ögonen på dess mest lysande stjärnor!

Svenska travstjärnors historia

Sverige, känt för sina vackra landskap och starka hästtraditioner, har även burit fram några av travsportens mest lysande stjärnor. Genom årtionden har dessa fyrbenta atleter inte bara tävlat på nationell nivå utan även strålat internationellt, och deras bedrifter har blivit en integrerad del av svensk travhistoria. I de tidiga åren av svensk travsport fanns det hästar som inte bara tävlade för seger utan också för att etablera en plattform för kommande generationer.

Historien om svenska travstjärnor är en berättelse om uthållighet, passion och en outtröttlig strävan efter framgång. Dessa hästar har inte bara tävlat för segern, utan de har skrivit och fortsätter att skriva ett epos av stolthet och inspiration. Genom deras fotspår fortsätter svenska travhästar att forma sportens framtid och bär på arvet från en rik och blomstrande historia.

Kända travhästar från Sverige

Här är några av de kändaste travhästarna genom tiderna från Sverige med en kort sammanfattning om deras bedrifter. Om du vill läsa mer om någon specifik häst klicka på här.

Ego Boy

Ego Boy, född 1967 i Orsa, blev en svensk travikon under sin karriär mellan 1970 och 1974. Uppfödd av Tage Hedberg, visade han tidigt prov på sina kvaliteter och blev en symbol för framgång och passion inom travsporten. Under sin aktiva tid i loppen, mellan 1970 och 1974, deltog Ego Boy i 67 lopp och segrade i imponerande 75% av dem. Med en segerprocent på 75% och en rekordtid på 1.13,8 AK, valdes Ego Boy in i Travsportens Hall of Fame 2013. Hans arv fortsätter att inspirera inom travsporten och hans elegans, kraft och vinnarinstinkt cementerar honom som en ikon inom svensk travsport.

Legolas


Legolas, den svenska travstjärnan född den 31 maj 1978, blev en legend inom travsporten under sina aktiva år mellan 1982 och 1987. Tränad och körd av Thomas Nilsson, imponerade den svartbruna valacken från Slättåkra, Hallands län, med en imponerande svit av 19 raka segrar vid karriärens start. Legolas sprang in över 3 miljoner kronor på 93 starter och blev en av de mest framstående varmblodstravarna i svensk historia. Hans betydande segrar inkluderade triumfen i Åby Stora Pris 1983 och en imponerande andra plats i International Trot 1983 på Roosevelt Raceway, New York. Legolas avslutade sin karriär som en av de mest älskade hästarna inom travsporten och gick i pension med över 3 miljoner kronor i prissumma.

Zoogin

Zoogin, en framstående svensk varmblodstravhäst, föddes den 3 juni 1990 och avled den 10 juni 2020. Han anses vara en av de mest framgångsrika travhästarna i Sverige genom tiderna, och hans insats under 1990-talet inkluderade segrar i flera stora lopp. Zoogin tränades och kördes av Åke Svanstedt och började sin karriär som tvååring. Trots en inledande säsong utan prissumma, mognade han och skrällvann Svenskt Travkriterium som treåring. Efter sin tävlingskarriär tjänstgjorde Zoogin som avelshingst, först i Italien och senare i Ryssland från 2013.

Maharajah

Maharajah, född den 22 februari 2005 på Menhammar stuteri i Ekerö kommun i Stockholms län, är en svensk varmblodstravare och betraktas som en av de bästa svenska travhästarna genom tiderna. Under sin tävlingskarriär, som sträckte sig från 2008 till 2014, tävlade han framgångsrikt och sprang in totalt 23,5 miljoner kronor på 59 starter, varav han segrade i 31. Han tränades av Stefan Hultman och kördes av Örjan Kihlström, med Travkompaniets Stall AB som ägare. Efter tävlingskarriären såldes Maharajah som avelshingst till Stall Segerhuva.

Scandal Play

Scandal Play, född den 16 april 1990 i Stockholms län och avliden den 2 oktober 2015 i Piteå i Norrbottens län, var en framstående svensk varmblodig travhäst. Han tränades av Lars Marklund i Höglandsnäs utanför Piteå och kördes av Bo Eklöf. Under sin tävlingskarriär sprang Scandal Play in imponerande 12,1 miljoner kronor på 153 starter, där han tog hem segern i 50 av dem. Bland hans mest framstående meriter räknas vinsterna i Olympiatravet (1997, 1999), Norrbottens Stora Pris (1997), Sundsvall Open Trot (1997) och Gävle Stora Pris (1999, 2000). Han placerade sig också som tvåa i lopp som Sundsvall Open Trot (1998) och Sweden Cup (2000).

Ina Scot

Ina Scot, född den 22 juni 1989 och avliden den 21 december 2013, var en legendarisk travhäst som inte bara erövrade loppbanorna utan även hjärtan världen över. Hon tränades av Kjell P. Dahlström och kördes av den framstående kusken Helen A. Johansson, och tillsammans bildade de en oslagbar duo inom svensk travsport. Ina Scot tog hem flera prestigefyllda lopp och utmärkelser, inklusive segrar i Svenskt Travkriterium (1992), Breeders’ Crown (1992, 1993), Stora Treåringsprisets Stoavdelning (1992), Drottning Silvias Pokal (1993), Stochampionatet (1993), Svenskt Travderby (1993), Prix d’Amérique (1995), Gran Premio Lotteria (1995) och Oslo Grand Prix (1996). Hon satte världsrekord i Oslo Grand Prix med tiden 1.12,9am.

Torvald Palema

Torvald Palema, född 26 maj 2001, är en svensk varmblodig travhäst och tidigare framstående tävlingshäst. Han är en hingst som uppföddes av Karl-Erik Bender och ägdes av Marie Folgård Gullstrand. Under sin tävlingskarriär tränades och kördes Torvald Palema först av Joakim Lövgren och senare av Åke Svanstedt. Efter avslutad tävlingskarriär blev Torvald Palema en glad pensionär. Han bor nu tillsammans med fem andra före detta travhästar hos sin ägare, Marie Folgård Gullstrand, på en gård i Eggelstad, Sjöbo Kommun. Hans pensionärstillvaro markerar en välförtjänt och fridfull fas i livet för denna framstående travhäst.

Gidde Palema

Gidde Palema, den svenska travlegenden, föddes den 9 april 1995 och blev en av de mest framstående travhästarna inom svensk travsport. Med en imponerande härstamning, som inkluderade Alf Palema (USA) som far och Rosie Palema (USA) som mor, visade Gidde Palema tidigt enastående talang och potential. Gidde Palema tog hem segrar i några av de mest prestigefyllda loppen, inklusive Elitloppet (2004), Oslo Grand Prix (2003, 2004) och Olympiatravet hela tre gånger (2003, 2004, 2005). Björn Goop tränade honom i början av karriären, och efter ett par år av skador återkom Gidde Palema i samarbete med Åke Svanstedt, där de bildade ett vinnande koncept.

Copiad

Copiad, den framstående travhästen född den 2 juli 1989, var en legendar inom svensk travsport och en ikon som präglade 1990-talet. Uppfödd av Trygve Kraft i Väse, Värmland, under tränare Erik Berglöf på Färjestadstravet, imponerade Copiad tidigt med sin unika kombination av snabbhet och viljestyrka. Han erhöll utmärkelsen ”Årets Häst” 1994 och blev senare invald i Travsportens Hall of Fame 2015.

Järvsöfaks

Järvsöfaks, även känd som ”Faksen”, föddes den 23 juni 1994 och lämnade oss den 19 oktober 2020 som en av de mest älskade och framstående kallblodstravarna genom tiderna. Han tränades och kördes av Jan-Olov Persson, som inte bara var hans tränare utan även uppfödare och ägare. Under sina aktiva år mellan 1997 och 2009 cementerade Järvsöfaks sin plats som en ikon inom kallblodstravet. Med imponerande prestationer på banan och enastående statistik, där han segrade i 201 av 234 starter med en segerprocent på 86%, visade han upp sitt enastående kallblodarv som son till Trollfaks och Järvsö Anna.

Queen L.

Queen L., den svenska varmblodiga travhästen född den 21 maj 1986, skrev historia under ledning av Stig H. Johansson en av de kända tränarna och travkuskarna i Sverige. Uppfödd av Tore Larsson, debuterade Queen L. på travbanan med en imponerande stamtavla som inkluderade segrar i Stochampionatet (1990), Svenskt Travderby (1990), och den historiska vinsten i Prix d’Amérique (1993). Med 46 segrar av 82 starter och en total prissumma på 17,5 miljoner SEK, blev hon invald i Travsportens Hall of Fame 2014. Efter tävlingskarriären levde Queen L. sina sista år på stuteriet Broline och avled den 5 december 2013, men hennes arv fortsätter att prägla svensk travhistoria.

Victory Tilly

Victory Tilly, född 5 mars 1995, är en framstående svensk travhäst, aktiv 1998–2006. Tränad av Stig H. Johansson, nådde han framgångar som ”Årets häst” 2000 och 2002. 2000 var hans toppår, segrande i Elitloppet och Oslo Grand Prix. Han satte världsrekord 2002 i USA med 1.08,9 över 1609 meter, unikt för en svenskfödd häst. Med 37,7 miljoner kronor intjänade är han Sveriges mest vinstrika travhäst. Efter pensioneringen 2006 invaldes han i Travsportens Hall of Fame 2014. Victory Tilly representerar en ikon inom travsporten, symboliserar framgång och lämnar ett imponerande arv.

Commander Crowe

Commander Crowe, född 21 april 2003, är en framstående svensk travhäst som tävlade 2006–2014. Uppfödd av Petri Puro och tränad av Fabrice Souloy, imponerade han med 23 raka segrar under de första tre säsongerna, inklusive Svenskt Travderby 2007. Efter framgångarna i Sverige tog han steget internationellt och segrade i flera prestigefyllda lopp som Breeders’ Crown, Kymi Grand Prix, Elitloppet och Hugo Åbergs Memorial. 2012 satte han världsrekord på tusenmetersbana. Han vann utmärkelser som ”Årets häst” och avslutade sin strålande karriär 2014 med seger i Breeders’ Crown Open Trot, och hans prestationer och rekord cementerar honom som en travikon.

Nahar

Nahar, den mörkbruna valacken född den 1 juni 2005, var en framstående svensk travhäst som dominerade mellan 2008-2017. Uppfödd av Jan Eriksson och tränad av Robert Bergh, ägdes Nahar av bröderna Daniel och Henrik Sedin (2012-2018) innan skötaren Charlotte Andersson övertog ägarskapet. Nahar imponerade internationellt under Berghs träning och segrade i prestigefyllda lopp som Elitloppet 2013. Han satte ett världsrekord 2014 med tiden 1.10,5 på Solvalla. Nahar belönades som ”Årets Häst” 2013 och ”Årets Äldre” 2014. Efter tävlingskarriären avtackades han 2018 och njuter nu av pensionärslivet. Nahar förblir en legendarisk figur inom svensk travsport.

Du har kanske missat